Pasteta din creier crud
Ingrediente: 500 g creier de porc sau vițel, 100 g unt, 150 g ceapă, 200 ml frișcă sau smîntînă dulce, 4 ouă, 30 ml rom sau coniac, cîte un vîrf de cuțit sau de linguriță condimente de pasteta, o linguriță cu vîrf de sare.
Mod de preparare: Ceapa, rasă fin sau tăiată mărunt, se călește 2 minute în unt. Creierul crud se mărunțește cu furculița, frecîndu-se cît se poate de bine, apoi se adaugă ceapa călită, gălbenușurile, smîntîna sau coniacul, sarea și condimentele, amestecîndu-se bine ca să se omogenizeze. Se adaugă apoi albușurile bătute cu spumă, amestecîndu-se ușor prin răsturnare, cu telul, de jos în sus. Compoziția se pune în formă (sau în doua forme) din tablă inoxidabilă, lungă și îngustă, bine unsă cu unt sau margarină solidă (lăsînd un spațiu liber de 2-3 cm pînă la gura formei ca să aibă loc să crească). Dacă s-a pus compoziția în două forme, pastetele se vor coace deodata. Formele se pun în tava cu apă fierbinte, introdusă din timp la cuptor.
|