Pate țărănesc de porc cu praz
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 500 g pulpa de porc, 500 g rasol de porc fara os, 400 g praz, 50 g unt, 2 catei de usturoi, 150 g costita afumata, 2 felii subtiri de bacon, 1 lingurita cimbru uscat sfarâmat, 2 foi de dafin, 1 jumatate de lingurita chimen macinat, 1 vârf de cutit nucsoara macinata, 2 linguri pesmet, sare, piper.
Mod de preparare: Curata prazul, spala-l si taie-l in rondele. Topeste untul intr-o tigaie si cćnd acesta este incins pune in tigaie prazul si caleste-l la foc mic circa 10 minute, amestecând din când in cćnd. Adauga apoi usturoiul, tocat marunt si caleste in continuare inca 10 minute. Curata carnea de pielite, tendoane si eventualele parti grase si da-o de doua ori prin masina de tocat. Taie costita afumata in cubulete si amestec-o bine cu carnea tocata. Adauga prazul calit, cimbrul, chimenul si nucsoara. Potriveste de sare si piper si omogenizeaza bine amestecul. Unge un vas de ceramica termorezistent cu unt, tapeteaza-l cu pesmet si pune in acesta amestecul de carne si celelalte ingrediente. Preseza bine, astfel incćt amestecul sa ajunga in toate colturile vasului si sa fie bine tasat. Deasupra pune cele trei felii de bacon si intre acestea pune foile de dafin. Acopera vasul cu folie de aluminiu, pune-l intr-o tava mai mare si mai adćnca in care ai pus apa fiarta cam de doua degete. Pune tava in cuptorul incins, la foc potrivit, pentru 75 de minute. Dupa acest timp scoate vasul cu pateul de porc din tava cu apa, ia folia de aluminiu de deasupra, scurge surplusul de zeama din vas si pune din nou pateul la cuptor, pe pozitia cea mai de sus, la foc mare, pentru inca 10-15 minute. Scoate pateul din cuptor, lasa-l sa se raceasca cel putin 4 ore intr-un loc racoros, dupa care-l poti taia in felii. Serveste feliile de pateu cu castraveti murati, pćine prajita si mustar.
|