Pepene galben umplut (I)
Rețetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 40 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1 pepene galben de marime mijlocie (2-3 kg), 300-500 g fructe, in functie de marimea pepenelui (3-4 prune taiate cubulete, 100 g struguri, 50 g stafide, 1 mar taiat cubulete, 1 para taiata cubulete, iarna se pot adauga cubulete de porotcala, banane, etc.), 1 plic de gelificator (pentru aproximativ 250 ml.de apa), 1 lingura de zahar, frisca pentru ornat, 1 lingura alcool rafinat, vodca sau coniac de buna calitate.
Mod de preparare: Pepenele galben se spala sub jet de apa rece. Se lasa sa se scurga.In acest timp pregatim umplutura: prunelor li se scot samburii si apoi se taie pe lungime in felioare subtiri, strugurii se spala sa scurg bine de apa si apoi se desprind de pe ciorchine. Daca boabele sunt foarte mari, se taie pe lungime. Marul si para se spala, li se scot cotoarele, se taie in cubulete (nu se curata de coaja), apoi se stropesc cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze. Cand toate fructele sunt pregatite, se adauga stafidele (vor absorbi excesul de suc) si alcoolul. Se amesteca cu grija de 2-3 ori. La pepene ii taiem un capac si scoatem cu ajutorul unei linguri toate semintele. Introducem apoi umplutura, avand grija sa o distribuim uniform fara sa exageram cu presatul (nu va mai patrunde jeleul).
Trecem la pregatirea jeleului. Un plic gelificator se amesteca cu o lingura de zahar, apoi cu putina apa pana la dizolvarea completa. Se fierbe aproximativ un minut sau dupa indicatiile de pe plic, avand grija sa amestecam incontinuu. Se toarna fierbinte peste umplutura din pepene. Cu un betisor miscam usor fructele pentru ca jeleul sa patrund bine printre ele, apoi scuturam usor. Daca nu avem suficient jeleu, vom mai preagati altul. Restul de jeleu care a ramas se toarna intr-o farfurie, urmand sa fie folosit la ornat impreuna cu frisca. Se pune capacul si se da la rece pana la gelificare completa pentru 2-3 ore,sau chiar pana a doua zi. Cu un cutit foarte bine ascutit, se taie felii, care se aseaza cu grija pe farvurii sau pe un platou. Cu ajutorul unui sprit se pune o creasta de frisca proaspata, apoi se presara bucatele de jeleu. Este un desert deosebit, foarte apreciat de copii si care contine o cantitate infima de zahar rafinat.
|