Pere cu cremă
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: medie
Porții: 4
Ingrediente: 4 pere, 60 g zahăr, 40 g ciocolată, 300 ml vin dulce, 1/2 lămîie.
Pentru cremă: 500 ml lapte, 6 gălbenușuri, 100 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat.
Mod de preparare: Turnați într-o cratiță vinul, 300 ml de apă și zeama de la o jumătate de lămîie, adăugați 60 g de zahăr și puneți-le pe foc.
Curățați perele și, cînd clocotește siropul, puneți-le în cratiță, adăugînd încet puțină apă, ca să fie bine acoperite cu lichid. Lăsați-le să fiarbă foarte încet 25 de minute, luați-le de pe foc și, după ce s-au răcit (în sirop), țineți-le la rece în frigider.
Între timp, preparați crema: turnați laptele într-o cratiță, adăugați zahărul vanilat și puneți-l pe foc.
Frecați gălbenușurile cu zahărul, pînă ce se albesc și își dublează volumul, turnați peste ele laptele fierbinte, bateți-le bine cu telul și vărsați crema în cratiță. Lăsați-o să fiarbă încet și să se îngroașe, amestecînd întruna pînă ce nu mai cade de pe lingură.
Cînd serviți desertul, turnați crema în 4 farfurioare și asezați cîte o pară la mijloc.
Topiți ciocolata împreună cu o lingură de apă, la bain-marie, și decorați desertul cu "virgule" de ciocolată.
Serviți-l rece.
|