Perișoare cu sos de smântână și ceapă
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: redusă
Porții: 6
Ingrediente: 1 kg carne (piept de pasăre, de vițel, macră, sau de porc, frumos împănată), 1 ou, 100 g ceapă, o felie de pâine, ulei, o linguriță de făină.
Pentru sos: ulei, unt sau untură, o ceapă rasă, 25 g făină, zeamă de lămâie sau oțet, 100 ml smântână, mărar verde, piper, sare.
Mod de preparare: Se trece carnea prin mașina de tocat, împreună cu ceapa și pâinea înmuiată în apă și bine stoarsă. Se adaugă în tocătură oul întreg sau 2 albușuri rămase, făina, se potrivește de sare, se pun piper, pătrunjel și mărar tocat și se omogenizează amestecul cu o lingură.
Într-o cratiță, se călește ceapa cu puțin ulei, se stinge cu o cană (1/4 l) de apă și, când clocotește din nou, se pun la fiert perișoarele mici, rotunde, date cu puțină făină. Se lasă la foc mic 25 minute să clocotească în vas acoperit. Se freacă smântâna cu făina, se diluează cu puțină apă rece și se toarnă peste sosul din vas. Se lasă să se îngroașe potrivit sosul și se presară pătrunjel și mărar verde.
|