Piftie de crap (I)
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1,5 kg de crap; 1,5 I de apă, 4-5 căței de usturoi, sare, 3 foi de dafin, un albuș, 1-2 foi de gelatină albă.
Mod de preparare: Se curăță peștele fără a i se îndepărta capul, coada și înotătoarele. Se împarte în porții și, împreună cu capul, se pun într-o cratiță cu apă, sare și foi de dafin. Se fierb la foc potrivit, se ia spuma. Când peștele este fiert, se scoate, iăsându-se capul, care va fierbe în continuare până când zeama a scăzut astfel încât, luând o picătură între degete, să se simtă gelatinoasă. La nevoie, se pot adăuga 1-2 foi de gelatină albă. Feliile de pește se așază pe un platou adânc. în zeamă se pune usturoiul pisat (după gust), se fierbe într-un clocot, se drege cu un albuș bătut spumă, se strecoară printr-o pânză fină sau o sită deasă, se toarnă deasupra peștelui. Se ține la rece ca să se închege.
Se servește cu salată verde, salată de ardei copți, gogoșari murați.
|