Piftie de pește (I)
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 1 pește de 1-1,5 kg, 2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 ceapă, 2-3 frunze de dafin, căteva boabe de piper, 3 albușuri.
Mod de preparare: Peștele curățat și tăiat în bucăți (dacă e fără oase, ca morunul, nisetrul, cega) sau întreg (dacă are oase) se sărează și se lasă să stea în sare 2-3 ore. între timp, se curăță doi morcovi, 1 pătrunjel, 1 ceapă și se taie în felii. Se pune zarzavatul să fiarbă cu apă rece; se mai adaugă 2-3 frunze de dafin, câteva boabe de piper și se lasă să fiarbă. Când zarzavatul este fiert, se pun bucățile de pește; pentru a obține o gelatină bună se adaugă capul de pește, care trebuie să cântărească tot atât cât carnea de pește. Când carnea este moale, înseamnă că este fiartă și se scoate din cratiță; zeama se lasă să fiarbă până când va scădea la cantitatea potrivită. Când este gata, se ia de pe foc, se strecoară și se pune din nou la fiert. Când începe din nou să clocotească, se adaugă 3 albușuri bătute spumă, amestecând mereu cu telul, până când albușurile au luat toate impuritățile din zeamă, care trebuie să rămână clară. Se strecoară din nou printr-un șervet de pânză fină; se toarnă din această zeamă pe fundul unei forme (1 cm grosime) și se lasă să se întărească. Când s-a întărit, se decorează după gust, se pun bucățile de pește curățate de oase și de piele. Peste ele, se toarnă restul de zeamă (rece) și se dă din nou la rece, să se întărească gelatina. înainte de a o servi, se răstoarnă forma pe platoul respectiv; pentru a dezlipi ușor aspicul se învelește forma într-o cârpă muiată în apă foarte fierbinte și stoarsă puțin.
Se servește simplă sau cu un sos rece, maioneză, tartar, ravigot, remulad, etc.
|