Pilaf de raci (I)
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 50 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 25 raci, ulei, orez..
Mod de preparare: Se fierb racii (circa 25 de bucăți) în apă cu sare, după ce au fost bine spălați. Se lasă să se răcorească, se scurg de apă; se curăță gâturile, se trage mațuf afară și se scot carapacea și stomacul. Labele se pun deoparte. Cojile de rac, uscate, se pisează, se trec prin sită și se amestecă cu 1-2 linguri de ulei până când încep să se rumenească; se sting cu 3 cești de zeamă în care au fiert racii. Se lasă să fiarbă bine și se strecoară printr-o sită fină. Se înfierbântă 3 linguri de ulei, se adaugă 1 ceașcă de orez spălat, se amestecă bine până când orezul a absorbit uleiul, se stinge cu 2 cești de zeamă în care au fiert cozile de raci. Se dă orezul la cuptor, 20-30 de minute; când e gata, se dă deoparte și se amestecă cu o parte din gâturi și cu labele. Câteva carapace se pot umple cu orez. Orezul poate fi servit pe un platou, ornat de jur împrejur cu gâturile rămase și carapacele umplute.
|