Prăjitură cu ciocolată
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Porții: 12
Ingrediente: 250 g unt, 200 g ciocolata amara (fara umplutura), 300 ml cafea tare sau espresso, 400 g zahar pudra, 300 g faina, 1 lingurita praf de copt, 50 g cacao, 2 oua, 1 baton de vanilie sau 2 lingurite esenta de vanilie, 100 g ciocolata pentru decorat, 100 ml frisca.
Mod de preparare: Se porneste cuptorul aragazului.
Untul, ciocolata rasa si cafeaua se pun intr-un vas pe flacara mica si se amesteca pana se obtine o compozitie uniforma. Se adauga zaharul si se amesteca mai departe, pana se dizolva total. Se ia compozitia de pe foc si se muta intr-un castron. Se adauga faina, praful de copt si pulberea de cacao si se amesteca pana se obtine o masa cremoasa. Din cand in cand, se adauga cate un ou si miezul batonului de vanilie.
Se unge o forma rotunda de prajituri cu grasime si se presara cu faina. Se toarna in ea aluatul si se baga la copt, pe grila de mijloc a cuptorului, vreme de o ora. Se incearca mijlocul prajiturii cu un pai, pentru a vedea daca e gata. Daca pe el raman urme de aluat, inseamna ca timpul de coacere trebuie prelungit. Se scoate prajitura din cuptor, se lasa sa se raceasca si se scoate din forma.
Pentru glazura: Se topeste ciocolata pe flacara mica, in frisca lichida. Se amesteca pana se obtine o crema groasa (nu insistati prea mult, ca sa nu se formeze basici de aer). Se ia de pe foc si se lasa scurt la racit. Cu o paleta, se intinde crema pe prajitura, deasupra si de jur-imprejur. Se lasa peste noapte la rece.
Se taie felii si se serveste cu frisca sau cu inghetata de vanilie.
|