Prăjitură cu curmale și nuci
Rețetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 20 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 125 g faina, 125 g gris, 125 g unt, 100 g zahar pudra, 2 lingurite praf de copt, un baton de vanilie.
Garnitura: 250 g curmale, 60 g samburi de nuca, 2 linguri miere lichida, o lingura zeama de lamaie, 20 g unt, o lingurita zahar tos, cativa biscuiti zdrobiti marunt.
Mod de preparare: Se despica batonul de vanilie pe lung si se scoate miezul. Intr-un castron, se amesteca faina, praful de copt, grisul, zaharul pudra si vanilia, se toarna deasupra untul topit si se amesteca pana ce se obtine un aluat faramicios. Curmalele se curata de samburi si se taie bucatele. Se incinge cuptorul la 200 grade C. Se unge o forma (daca se poate cu pereti detasabili) si se presara pe fundul ei biscuitii sfaramati (ca o pudra).
Se pun curmalele in 150 ml de apa clocotita si se fierb circa 5 minute, dupa care se adauga mierea, zeama de lamaie, zaharul tos si nucile. Se amesteca bine si se iau de pe foc. Se toarna jumatate din aluat pe fundul tavii, se intinde pe toata suprafata si se apasa cu varful degetelor. Deasupra, se pune un strat uniform de curmale, iar peste ele se presara restul de aluat, sfaramat intre palme. Se baga prajitura la cuptor, se lasa 45 de minute sa se rumeneasca bine si se serveste rece.
|