Prăjitură cu gutui
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 15 min.
Complexitate: medie
Porții: 8
Ingrediente: 4 gutui, 350 g miere, 140 g zahăr tos, 270 g făină, praf de copt, 3 ouă, pudră de anason, pudră de ghimbir, 1 linguriță pudră de scorțișoară, 75 g unt, 2 pliculețe zahăr vanilinat, sare, 1 lămîie, frișcă.
Mod de preparare: Într-o oală se pun la topit mierea și 40 g zahăr tos, apoi se lasă la răcit. Într-un vas mai mare, se mixează ouăle cu zahărul vanilinat și un praf de sare.
Se adaugă un pliculeț cu praf de copt, un vârf de cuțit cu pudră de ghimbir și un vîrf de cuțit cu pudră de anason, jumătate din pudra de scorțișoară, mierea călduță și făina.
Se mixează totul, se toarnă într-o tavă tapetată cu hîrtie de copt unsă cu unt, se introduce în cuptor și se coace 45 de minute la foc mediu.
Gutuile se spală, se curăță de coajă, se taie în felii subțiri și se stropesc cu sucul de lămîie.
Într-o cratiță, se topește zahărul tos rămas, se adaugă untul, restul de scorțișoară și se lasă să fiarbă puțin.
Se adaugă feliile de gutui, se amestecă și se prăjesc până când s-au înmuiat. Se servesc alături de prăjitura rece, tăiată în felii subțiri.
Peste prăjitură, se poate șprița frișcă și se pudrează cu scorțișoară.
|