Prăjitură cu marțipan
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: ridicată
Porții: 6
Ingrediente: 2 ouă, 150 g zahăr tos, 250 ml apă, 500 g făină, 1 linguriță de praf de copt, 6 linguri de cacao, zahăr vanilinat, 300 g unt, 300 g zahăr pudră, esență de rom, sare, un baton de marțipan, 150 g caise confiate, mentă, ulei, 200 ml lapte.
Mod de preparare: Într-un castron, se amestecă apa fierbinte cu trei linguri de cacao și se lasă la răcit. Zahărul tos, două pliculețe cu zahăr vanilinat, 100 g unt și sarea se mixează într-un bol.
Se adaugă ouăle, cacaua dizolvată în apă și praful de copt. Se mixează, se adaugă făina și se amestecă. Se tapetează o tavă cu hîrtie pentru copt prăjituri unsă cu ulei și se toarnă compoziția.
Se coace la foc mediu 30 de minute, încercînd cu o scobitoare dacă este gata. Se scoate din cuptor, se lasă la răcit cinci minute, apoi se îndepărtează hîrtia.
Într-un bol, se pun untul și cacaua rămasă, zahărul pudră și esența de rom. Se mixează totul pînă cînd devine o cremă pufoasă.
Se acoperă cu folie de plastic și se introduce la rece pentru 30 de minute. Se taie blatul în trei foi, se ung cu cremă, se presară caise confiate și marțipan ras.
Se suprapun foile, se ung cu cremă și se decorează cu mentă.
La cremă, se mai poate adăuga și lapte dulce, adăugănd încă două linguri de cacao.
|