Pui cu portocale
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: medie
Porții: 4
Ingrediente: 1 pui mare, 6 portocale, 1 crenguță rozmarin, 1 cub concentrat de pasăre, 500 ml coniac, 20 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: Încingeți cuptorul la 180 grade C.
Sărați și piperați puiul pe dinăuntru și introduceți crenguța de rozmarin, puneți-l într-o cratiță, presărați peste el bucățele de unt, dați-l la cuptor și lăsați-l să se pătrundă circa 30 min.
Între timp, spălați două portocale și decupați cu un cuțit ascuțit fîșii lungi de coajă, pe care le tăiați bastonașe subțiri. Țineți-le două minute în apă clocotită și lăsați-le să se scurgă.
Curățați complet cele două portocale plus încă două, desfaceți-le în bucăți și puneți-le deoparte.
Stoarceți cele două portocale rămase și păstrați zeama.
Scoateți puiul rumenit pe un platou, puneți de jur împrejur bucățile de portocală, înveliți platoul cu o folie de aluminiu și țineți-l la cald.
Strecurați sosul din cratiță, turnați-l înapoi, adăugați concentratul de pasăre, coaja și zeama de portocală și lăsați-l să dea în clocot.
Turnați coniacul într-o crăticioară, lăsați-l să se încingă, flambați-l cu multă grijă și turnați-l în cratița cu sos. Acoperiți puiul cu sosul fierbinte și serviți-l imediat, cu o garnitură de orez fiert.
|