Pui cu țelină
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Porții: 4
Ingrediente: 1 pui mare de 1,5 kg, sare, piper, 2 cepe, 1 catel de usturoi, 1 radacina de telina cu tulpini si frunze (cca 500 g), 4 linguri de untdelemn, 2 linguri de faina, 125 ml vin alb sec, 3 linguri de patrunjel tocat, 2 oua, 4-6 linguri de suc de lamaie.
Mod de preparare: Se taie puiul in bucati potrivite, se spala bine sub jet de apa, apoi se usuca bine intr-un servet. Se freaca peste tot cu sare si cu piper. Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Se spala radacina de telina, se curata de coaja, se taie in cubulete. Jumatate din tulpinile de telina se spala si se taie bucati, iar frunzele de telina se toaca marunt.
Se pune pe foc o cratita mare cu ulei ca sa se incinga, se adauga bucatile de pui si se lasa 10 minute sa se prajeasca pe flacara mijlocie. Se adauga ceapa si usturoiul, se lasa sa se inmoaie putin, apoi se adauga cuburile de telina, tulpina si frunzele tocate. Se presara deasupra faina, se amesteca si se lasa sa dea totul cateva clocote. Se adauga vinul, 250 ml de apa si patrunjelul tocat. Se sareaza, se pipereaza, se lasa sa fiarba cu capac, o ora, la foc mic.
Pentru sos, se amesteca ouale cu sucul de lamaie, se toarna din cand in cand cate o lingura din zeama fierbinte, apoi amestecul se varsa in cratita, peste pui. Se amesteca cu celelalte ingrediente din oala, pana ce sosul incepe sa se ingroase. El n-are voie sa fiarba, fiindca ouale se incheaga.
Puiul se serveste cat mai fierbinte, cu garnitura de orez.
|