Pui pe sticlă (III)
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Porții: 6
Ingrediente: Un pui mare, cartofi, 1 ardei gras roșu, 1 ardei gras verde, 2 cepe roșii, 2 căpățîni de usturoi, 1 conservă ciuperci, 400 g stafide, ulei, unt pentru uns, condimente pui, 1 sticlă de bere.
Mod de preparare: Se curață puiul, se condimentează și se fac crestături în el, în care se introduc bucățele de usturoi și stafide. Se spală foarte bine o sticlă care se umple cu apă. Puiul se introduce pe sticlă, sticla urmînd să stea în picioare în tavă. Dacă pulpele sau aripile se depărtează foarte mult, ele se pot lega cu sfoară. Pe lîngă sticlă, în interiorul puiului se mai introduc bucățele de usturoi, stafide și un pic de unt. Se curață legumele, se taie bucăți potrivite și se asează în tavă (cartofi, ardei, ceapă, stafide). În centrul tăvii se pune sticla cu puiul, se mai adaugă condimente, se stropește cu ulei și se toarnă apă în tavă cît să se acopere legumele.
Se dă la foc mic, avînd grijă cînd introduceți tava ca sticla plină cu apă și pe care este puiul să încapă în cuptor.
Nu se deschide 30 de min cuptorul.
După 30 de minute se începe ungerea puiului - cam din 5 în 5 minute - cu unt.
Pe final - cînd puiul este gata - se începe ungerea cu bere astfel incat friptura să capete o crustă frumoasă.
Cînd este gata, se scoate tavă și se împinge puiul de jos în sus pentru a fi scos de pe sticlă.
Se așează într-o tavă împreună cu garnitura din tavă.
|