Pui umplut cu costiță, nuci și stafide
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: ridicată
Ingrediente: 3 felii de costita afumata (Bacon) taiate marunt, 6 felii de paine integrala (fara coaja), 3 cepe verzi tocate, 2 linguri de nuca zdrobita, 2 lingurite de stafide, 1/4 ceasca de patrunjel verde tocat, un ou batut, 1/4 ceasca de lapte, un pui (circa 1,4 kg), sare si piper, 45 g unt topit, 1-2 linguri ulei, o ceasca si jumatate de apa, un catel de usturoi presat, o lingura faina.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 210 grade C. Se prajeste costita circa 5 minute la foc iute (sa fie crocanta). Se taie painea cubulete de 1 cm si se pune intr-un castron mai mare. Se adauga costita, ceapa, nuca, stafidele, patrunjelul si oul batut amestecat cu lapte, se amesteca bine si se gusta de sare si piper.
Se scot maruntaiele si se indeparteaza grasimea, apoi se spala puiul si se zvanta cu un stergar. Se umple cu amestecul preparat, se coase (sau se fixeaza cu scobitori) si se freaca cu sare si piper.
Se amesteca untul cu uleiul, se unge bine puiul pe toate partile si se baga la cuptor. Grasimea ramasa, amestecata cu jumatate din apa, se toarna in tava. Se prajeste o ora si un sfert, stropindu-l din cand in cand cu sosul din tava. Cand e gata, se pune puiul pe un platou, se acopera cu o folie si se lasa sa stea 5 minute, dupa care se transeaza.
Se toarna sosul din tava intr-o craticioara si se pune pe foc. Se adauga faina si se amesteca bine ca sa nu se faca cocoloase. Se lasa 5 minute la foc slab, amestecand intruna, pana ce devine maroniu. Se stinge cu restul de apa si se lasa sa se ingroase. Se sareaza, se pipereaza, se trece printr-o sita si se serveste fierbinte cu puiul umplut.
|