Quiche Lorraine cu șuncă
Rețetă tradițională din Franța
Timp de preparare: 1 h 10 min.
Complexitate: ridicată
Porții: 4
Ingrediente: Pentru aluat: 200 g făină, 60 g unt rece tăiat cubulețe, 1 linguriță sare, 4-5 linguri apă de la congelator, 250 g linte.
Pentru umplutură: 1 lingură unt, 4 fire de ceapă, 150 g cartofi fierți, 1 linguriță sare, 3 ouă, 100 ml lapte, 150 ml frișcă pentru gătit, piper proaspăt măcinat, 150 g șuncă afumată fiartă, 100 g cașcaval ras.
Mod de preparare: Se amestecă făina cu untul tăiat bucățele și sarea cu mișcări rapide, adăugînd treptat apă rece și se frămîntă pînă se desprinde ușor de pe planșetă. (Este important ca să lucrăm rapid aluatul pentru ca untul să nu se topească; de aceea avem nevoie și de apă foarte rece.) Se întinde pe planșeta înfăinată o foaie rotundă, pe care o așezăm într-o formă de tartă (cu diametrul de 26 cm), o acoperim cu folie și deasupra punem boabele de linte, care nu vor permite ca aluatul să se ridice, ci să se coacă uniform.
Pînă se coace 25 min. la temperatura de 220 grade C în cuptor preîncălzit, vom prepara umplutura: se călește ceapa tăiată rotocoale în unt. Se adaugă cartofii fierți și zdrobiți cu furculița, se sărează, se piperează și timp de 5-6 min. se frig pe foc.Se amestecă ouăle cu laptele și cu frișca.
Se scoate plăcinta din cuptor, se îndepărtează lintea și folia, se așează compoziția de cartofi peste și jumătate din cantitatea de șuncă. Peste șuncă punem amestecul de ouă bătute, apoi presărăm cașcavalul ras și acoperim cu restul de șuncă. Din nou punem la cuptor cca.20 min. pînă se rumenește bine. Se lasă 15 min. și apoi se taie felii ca și tortul.
|