Risotto clasic cu ciuperci
Rețetă tradițională din Italia
Timp de preparare: 40 min.
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 350 g orez cu bobul rotund (pe cutiile de import scrie "arborio"), 200 g muschi tiganesc, 500 g ciuperci (in Maramures si in Ardeal se gasesc la piata, urechiuse sau galbiori), 100 g unt, 2 catei de usturoi, 3 patratele de concentrat de supa de vaca, 1 ceapa mica, 100 g parmezan sau cascaval ras, 1 legatura de patrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: Puneti la fiert 1,5 litri de apa cu patratelele de concentrat de supa. Dati vasul deoparte. Taiati muschiul tiganesc (sau orice piept de porc afumat) in felii. Curatati usturoiul.
Spalati ciupercile si taiati-le in bucati. Puneti sa se incinga 30 de grame de unt (o lingura de supa cu varf) intr-o tigaie si caliti in el ciupercile, muschiul taiat felii si cateii de usturoi intregi. Sarati, piperati, lasati sa fiarba totul vreme de 10 minute, in apa lasata de ciuperci.
Curatati si tocati ceapa. Caliti-o intr-o alta tigaie, in 30 g de unt, pana se aureste. Adaugati orezul si lasati-l sa se caleasca impreuna cu ceapa, pana ce devine sticlos. Turnati o cana de supa de vita si puneti orezul sa fiarba pe flacara mica, cca 20 de minute, adaugand mereu supa, pe masura ce lichidul este absorbit. Sarati, piperati.
Gustati ca sa vedeti daca orezul e bine fiert. Apoi adaugati ciupercile, feliile de muschi afumat si cateii de usturoi, parmezanul sau cascavalul ras si restul de unt. Amestecati cu grija si lasati cratita pe marginea plitei, vreme de 3 minute.
Serviti Risotto foarte fierbinte, presarat cu patrunjel tocat.
|