Salată de cartofi (I)
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 500-700 g cartofi, 3 linguri untdelemn, 2 linguri zeamă de lămîie sau o lingură de oțet, o lingură cu apă, o linguriță cu vîrf de sare, o ceapă de mărime mijlocie, o salată verde mai mare.
Mod de preparare: Ceapa tăiată în felii subțiri se pune într-un castron și se amestecă cu untdelemnul, sarea, zeama de lămîie sau oțetul și cu apa. Sosul înmoaie ceapa și-i reduce din iuțeală. Cine dorește mai picant, poate adăuga 1-2 căței de usturoi sau un vîrf de cuțit cu piper. Cartofii de mărime mijlocie, bine spălați, fierți în coajă, se curăță fierbinți. După ce toți au fost curățați, se taie în felii de 1/2 cm grosime și se răstoarnă toți odată în sos; se amestecă ușor cu furculița, prin răsturnare, ca să nu se zdrobească. Sosul va fi absorbit uniform de cartofii calzi, dîndu-le gust bun și frăgezime, chiar cînd se vor răci. Daca se lasă să se răcească, cartofii vor deveni cleioși și, cînd se vor amesteca cu sosul, nu-l vor mai absorbi. Salata verde, bine spălată și scursă de apă, se taie în felii late și se amestecă cu cartofii, la masă, direct în farfurie, altfel sarea și untdelemnul din sos o vor înmuia și va căpăta un aspect neplăcut. La fel se procedează și cu alte legume crude, ca: roșii, ardei, castraveți, cu care se poate asocia salata de cartofi. Toate se adaugă în momentul servirii, altfel se vor înmuia și vor lăsa multa apă. Această salată se servește cu friptură de porc, miel, berbec, cu cîrnați fripți, chiftele, etc. Se poate servii și ca fel întîi, și ca garnitură.
|