Salată de cartofi cu maioneză
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 500 g cartofi sapunari, sare, masline, ceapa, salata verde.
Pentru maioneza: 100 ml ulei, 1 galbenus crud, 1/2 lamiie (2 linguri otet), 1 lingurita smintina.
Mod de preparare: Se fierb cartofii in coaja, in apa clocotita, se curata si se lasa sa se raceasca. Se taie felii nu prea subtiri, se sareaza si se pun in salatiera. Se prepara maioneza: se freaca galbenusul crud intii singur, apoi cu ulei turnat picatura cu picatura, amestecind mereu intr-un singur sens (daca s-a taiat maioneza, se toarna 2-3 picaturi de apa rece, se amesteca bine si se continua cu uleiul). Cind maioneza devine tare, se toarna zeama de lamiie tot cu picatura (in loc de lamiie, 2 linguri otet); se adauga smintina. Se amesteca maioneza cu feliile de cartofi. Pentru ca salata sa fie mai picanta, se adauga o ceapa mica rasa pe razatoare. Se garniseste cu masline. Daca nu se pun masline, se trece un ou tare prin sita si se presara deasupra.
Primavara, salata de cartofi se garniseste cu foi de salata verde, asezate de jur imprejur.
|