Sărățele cu smântână și cașcaval
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: medie
Ingrediente: 1 kg făină de patiserie, 250 g margarină, 300 g untură, 5 linguri smântână, 1 lingură sare fină, 20 g drojdie, 200 g cașcaval ras pe răzătoarea mică, 3 gălbenușuri de ou, 100 ml apă, 50 ml lapte pentru drojdie.
Pentru presărat deasupra aluatului gata întins: 1-2 gălbenușuri de ou bătute, 1 lingură cafea filtru, chimen, 100 g cașcaval ras.
Mod de preparare: Drojdia se pune în puțin lapte călduț îndulcit și se lasă la căldură sa crească cca. 10 min.
Între timp, se cerne făina, se pune pe planșeta și se adaugă restul ingredientelor, fără a le frământa, inclusiv cele 200 g de cașcaval ras, mai puțin apa. Când a crescut drojdia, se face un cuib în făină și se toarnă drojdia dospită, se frământă bine aluatul până se desprinde de pe mână. Dacă nu se leagă, se adaugă apă la temperatura camerei (bucătăriei).
După ce s-a frământat bine, se face aluatul sul din care se taie bucăți pentru întins. Foaia se întinde pe planșetă cam de 3 mm grosime. Dacă se fac sub formă de covrigei (cu forma de covrigei), aluatul întins va fi mai mare, iar dacă se fac sub forma de bețișoare aluatul se întinde sub formă de dreptunghi, lățimea fiind egală cu lungimea bețișoarelor.
Înainte de a le tăia sau decupa aluatul, se unge cu gălbenuș bătut cu cafeaua filtru fără zahăr și deasupra se presară chimen sau cașcaval, după gust, după care se decupează formele dorite. Este foarte gustos dacă în aluat se pune o lingură-două de chimen măcinat fin (se găsește în comerț), iar deasupra se pune cașcavalul ras.
Sărățelele sub formă de bețișoare se pot servi așezate în pahare drepte, în așa fel ca 1/2 să fie afară din pahar.
|