Sarmale cu dovleac
Rețetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Porții: 12
Ingrediente: 500 g pulpă de dovleac, 3 cepe, 300 g orez, 100 g semințe de dovleac, 50 g stafide, 1 cană cu apă, 1 varză albă, 50 g unt, 300 g roșii, 4 linguri ulei, 1 pahar vin alb, 200 g smîntînă, cimbru, mărar verde, sare și piper după gust.
Mod de preparare: Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt, se pune într-o tigaie cu ulei încins.
Pulpa de dovleac se dă pe răzătoarea cu găuri mari, se pune peste ceapa din tigaie și se călesc împreună.
După 8-10 minute, se adaugă orezul, semințele de dovleac zdrobite și apoi stafidele, se amestecă 3 minute, după care se toarnă o cană cu apă.
Se lasă pe foc pînă scade lichidul, se adaugă sare și piper, după gust, apoi compoziția se lasă la răcit.
Varza (crudă) se opărește și se desfac frunze mari. Pe frunzele de varză, se așează compoziția de dovleac cu orez. Se ruleaza foaia de varză și se pun sarmalele la prăjit într-o tigaie cu unt încins, 5-7 minute.
În acest timp, într-o tavă, se pregătește sosul pentru sarmale.
Se toacă mărunt varza rămasă și se taie cuburi jumătate din roșii, se adaugă atît varza, cît și roșiile în tava încinsă cu puțin ulei. Se călesc 3 minute, se toarna peste ele un pahar cu vin alb, se adaugă cimbru și mărar tocat.
În acest sos, se pun sarmalele prăjite și se bagă tava în cuptor 45 de minute. Sarmalele se servesc împreună cu sosul din tavă și 2-3 linguri cu smîntînă.
|