Somon cu sos alb (I)
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 600 g fileuri de somon, 500 g castraveți verzi, 250 ml lapte dulce, 1 lămîie, 2 linguri făină, 1 gălbenuș de ou, 1 lingură unt, 3 linguri ulei de măsline, 1 vîrf de cuțit praf de curry, sare, piper, alune.
Mod de preparare: Untul se topeste într-o cratiță, apoi se adaugă făina și se prăjește puțin.
Se pune laptele dulce treptat, amestecînd cu un tel ca să se omogenizeze sosul.
Se adaugă apoi gălbenușul și se condimentează cu sare și piper. Se presară praful de curry, se toarnă jumătate din sucul de lămîie și se amestecă totul pînă rezultă un sos pufos.
Fileurile de somon se curăță de solzi, se spală și se stropesc cu sucul de lămîie rămas. Se condimentează cu sare și cu piper și se lasă să stea zece minute acoperite cu un capac.
Se încinge grătarul, se unge cu ulei și se așează fileurile deasupra.
Se lasă să se prăjească trei minute pe fiecare parte, apoi se servesc alături de castraveții tăiați în felii, sosul alb și alunele sfărîmate.
Pestele se poate prepara și în tigaia de teflon.
|