Sos Ragu (ragu alla bolognese)
Rețetă tradițională din Italia
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 3 cepe medii, 1 ardei gras, 2 morcovi, 10 căței de usturoi, lujeri (bețe) de țelină, 1 kg carne tocată (vită și porc), 250 ml vin roșu sec și mai puțin aromat, 500 ml suc de roșii (roșii în bulion tocate mărunt), piper, sare, boia iute.
Mod de preparare: Se toacă legumele cât mai mărunt, după care se călesc în puțin ulei (preferabil de măsline).
Se adaugă carnea și se lasă să se rumenească la foc iute (are tendința să se adune în cocoloașe și să se lipească, de aceea se amestecă și se mărunțește continuu).
Se adaugă vinul și se reduce focul. După ce a scăzut bine, se adaugă roșiile (sucul), se condimentează și se lasă pe foc până atinge consistența potrivită (o pastă mai moale).
Carnea se poate înlocui cu 2-3 conserve de ton în ulei (se folosește de la început uleiul din conserve, adăugându-se alt ulei numai dacă este necesar), caz în care se pune vin alb sec.
Sugestie de servire: Se scoate cam 1/4 din sos, iar restul se amestecă cu 500 g paste (fierte în prealabil). Cantitatea rămasă se pune în farfurii deasupra pastelor, după care se presară cu parmezan sau cașcaval ras și pătrunjel.
|