Sos alb (Bechamel)
Rețetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 20 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 20-30 g făină, 30-40 g unt, 1/2 l lapte, sare.
Mod de preparare: Făina și untul se înfierbîntă într-o cratiță de 1 l la foc mic, numai un minut, amestecînd mereu și avînd grijă ca făina să nu se coloreze deloc, apoi se stinge cu laptele fierbinte, adăugat în 2-3 rînduri, amestecînd de fiecare dată. Se sărează și, facultativ, se acrește puțin cu zeamă sau sare de lămîie, numai după ce s-a luat cratița de pe foc. Se aromează cu pătrunjel sau mărar tăiat mărunt. La sosul alb se mai pot adăuga, imediat ce s-a luat de pe foc, 100 ml smîntînă, bătută pînă cînd se omogenizează, sau 100 ml smîntînă, bătută bine cu 1-2 gălbenușuri. Se înfierbîntă la cuptor 10 min, după care se servește.
|