Sos de mere
Rețetă lacto-vegetariană
Ingrediente: 1/4 kg de mere, 50 ml smîntînă, 20 g făină, 25 g unt, o linguriță zahăr, zeamă de lămîie, pătrunjel, țelină.
Mod de preparare: Merele, curățate de coajă, rase prin răzătoarea cu găuri mari sau tăiate în felii de 1 cm grosime, se fierb 10 minute într-o cratiță cu 1/4 l apă sau supă de oase sau de zarzavat. Se pun un vîrf de linguriță cu sare sau 1/2 linguriță Vegeta și o frunză de țelină. Cînd merele sînt fierte, se adaugă făina amestecată cu smîntînă și 2 linguri cu apă rece, lăsîndu-se să fiarbă 2-3 clocote. Dacă este prea gros, se diluează pînă cînd devine ca o smîntînă subțire. După ce cratița se ia de pe foc, se adaugă untul proaspăt și pătrunjel tăiat mărunt. Cine dorește mai acru, adaugă cîteva picături de lămîie și o linguriță cu zahăr care-i va da gust plăcut. Se servește cu rasol de pasăre, vacă, vițel, cu limbă fiartă, ficat prăjit natur, șnitele, friptură înăbușită, toate asociate cu piure de cartofi.
|