Sos roșu de ciuperci cu ceapă
Rețetă lacto-vegetariană
Ingrediente: 500 g ciuperci proaspete sau 50 g ciuperci albe uscate, 2 cepe albe, 1 1/2 lingurita faina, 100 g bulion de rosii, 50 g unt topit sau ulei, 1/2 litru apa.
Mod de preparare: Acest sos se poate prepara cu ciuperci proaspete sau uscate. In primul caz, ciupercile tocate marunt se pun in tigaie cu ceapa usor rumenita si amestecind mereu se prajesc pina sint gata. Se adauga apoi sare bulion de rosii sau rosii proaspete taiate marunt si se fierbe; dupa aceea se pune faina amestecata cu unt si se fierbe din nou.
In cazul in care se prepra sosul cu ciuperci albe uscate, se spala bine ciupercile, se tin la muiat in apa curata rece 3-4 ore, apoi se fierb in aceeasi apa intr-un vas acoperit. Ciupercile fierte se scot din zeama si se toaca marunt. Se toaca marunt ceapa, se prajeste in unt, se adauga bulionul de rosii si ciupercile fierte si amestecind mereu se prajeste totul la foc mic timp de 8-10 minute. Se stinge apoi cu zeama de la ciuperci fierbinte se lasa sa mai dea un clocot se pune faina amestecata cu unt si se fierbe in clocote mici 10-12 minute. Cind sosul este gata se pune sare. Se poate adauga 1 lingura de smintina.
Sosul se serveste cu chiftele de cartofi, orez; de asemenea, este potrivit si pentru carne prajita, fileu de peste.
|