Spanac conservat
Rețetă de post (vegetariană)
Ingrediente: Spanac, aspirină.
Mod de preparare: Spanacul se spală bine. Frunzele de spanac, fără codițe, se opăresc, pe rînd, în aceeași apă clocotită (1/2 l), numai 5 minute (ca să-i scadă volumul), răsturnîndu-le incontinuu cu lingura, ca să ajungă toate în apă; vor lăsa multă apă, pînă cînd se termină toate de opărit. O parte din spanac se conservă sub formă de piure (trecut prin mașina de tocat, după ce s-a răcit) și o parte - numai frunze întregi - pentru mîncare și carne. Atît piureul, cît și frunzele se așează pînă la 2/3 din capacitatea borcanelor (pentru 1-2 mîncăruri) și restul spațiului se completează cu apa în care a fiert spanacul, lăsînd un spațiu liber de 2 cm pînă la gura borcanelor. Spanacul se amestecă, apoi, cu o linguriță cu sucul, pînă la fundul borcanelor; deasupra se pune cîte o aspirină pentru fiecare borcan de 1 l sau cîte 1/2 aspirină pentru borcane de 400-500 ml. Se leagă și, apoi, se sterilizează 30 minute. Spanacul opărit ca mai sus, trecut prin mașină sau lăsat frunze întregi, după ce s-a scurs bine, se poate conserva la congelator mare, în pungi de nylon.
|