Ștrudel cu morcovi
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 2 h 20 min.
Complexitate: ridicată
Ingrediente: Pentru aluat: 300 g faina, sare, 1 ou, 1 galbenus, 125 g smantana, 80 g unt (margarina), faina pentru planseta.
Pentru umplutura: 400 g morcovi, 100 g telina, 50 g linte, 250 g branza de vaca, 2 oua, piper, nucsoara, 1 galbenus, 2 linguri frisca lichida (nebatuta).
Pentru sos: 400 g iaurt, 1 legatura busuioc, 1/2 lamaie.
Mod de preparare: Aluatul: Se framanta un aluat neted din faina, 1 varf de cutit de sare, 1 ou intreg, 1 galbenus, smantana si untul lasat sa se inmoaie, se inveleste in folie de plastic si se lasa sa stea in frigider o jumatate de ora.
Umplutura: Se curata morcovii si telina si se taie cubulete. Se introduc intr-o oala cu apa sarata clocotita si se lasa sa fiarba circa 2 minute. Dupa un minut, se adauga si lintea. Se strecoara apoi printr-o sita, se baga sub un jet de apa rece si se lasa sa se scurga. Se freaca branza de vaci cu ouale, se gusta de sare, piper si nucsoara si se amesteca cu legumele fierte.
Aluatul se intinde in forma dreptunghiulara, pe un stergar de bucatarie presarat cu faina (dimensiunea 30x40 cm), se unge cu umplutura de legume si oua si se ruleaza. Se asaza strudelul intr-o tigaie tapetata cu hartie pentru copt, se unge cu galbenusul amestecat cu smantana si se coace 60-70 de minute in cuptorul incins la 180 grade C (in timpul coptului, se mai unge o data cu ou si smantana).
Apoi se stinge focul si se lasa inca 10 minute sa se odihneasca in cuptorul cald.
Se serveste cald sau rece, cu un sos preparat din iaurtul amestecat cu frunzulitele de busuioc (taiate marunt), sare, piper si putina zeama de lamaie.
|