Supă aurie de ceapă
Rețetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 10 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 500 g ceapa de marimea unui ou de gaina, 1,5 l apa, 2 linguri faina, 6 linguri ulei, 1 morcov mic, 1 patrunjel mic, putin patrunjel verde tocat fin, sare, piper, cateva bucatele de unt - facultativ.
Mod de preparare: Ceapa necuratata se spala in mai multe ape, apoi se curata. Foile exterioare de ceapa nu se arunca, ci se introduc intr-un saculet din tifon.
La fiecare ceapa se scot cu ajutorul unui cutit ascutit foile centrale (bulbul). In fiecare ceapa se introduce putin ulei si putina sare, avand grija sa nu folosim sarea in exces. Intr-o tava unsa cu putin ulei se aseaza cepele si se introduc la cuptor, la foc mijlociu pentru 50 de minute, pana cand ceapa se inmoaie si devine usor caramelizata. Intr-o craticioara aurim usor faina fara grasime si apoi o desfacem cu putina apa fierbinte, cu grija sa nu ramana cocoloase. Punem apa la fiert impreuna cu morcovul si patrunjelul taiat cubulete foarte fine. Adaugam saculetul cu foile de ceapa. Toate legumele se fierb impreuna cu foile de ceapa aproximativ 20 de minute, dupa care se inlatura saculetul din supa. Se adauga ceapa caramelizata si se continua fierberea inca 5 minute. Adaugam faina si restul de ulei. Se adauga piper si sare numai daca mai este nevoie. Ceapa nu trebuie sa se desfaca la fiert. Se asezoneaza cu patrunjel verde tocat marunt. Cine doreste poate adauga si cateva bucatele de unt proaspat.
Este o supa excelenta pentru zilele friguroase.
|