Supă de ghebe cu găluște
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 40 min.
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 300 g ghebe, 200 g ciuperci champignon, 2 morcovi, 2 cepe, 1/2 țelină, 300 g fasole verde, 200 g mazăre, 2 ouă, 4 linguri griș, 1/2 linguriță bicarbonat, 100 ml ulei, sare, pătrunjel, smîntînă.
Mod de preparare: Ceapa se curăță de foi, se spală și se toacă cubulețe sau jumătăți. Morcovii și țelina se curăță de coajă și se taie în cubulețe.
Se pun la fiert doi litri de apă și, cînd a început să clocotească, se pun legumele tocate. Se adaugă o lingură de sare, uleiul, mazărea și fasolea tăiată în bucățele. Cînd legumele sînt aproape fierte, se adaugă cele două tipuri de ciuperci curățate, spălate și tăiate în felii.
Într-un castron, se amestecă gălbenușurile cu grișul, bicarbonatul de sodiu și o jumătate de linguriță de sare. Albușurile se mixează separat, apoi se adaugă la compoziția de griș. Se amestecă, se udă o lingură de apă rece și se ia din compoziție.
Se introduce lingura în supa fierbinte și se lasă să cadă compoziția. Se lasă să se umfle grișul și, dacă gălușca se desface în apă, se mai adaugă puțin griș.
Se repetă operația pînă cînd se termină aluatul de griș. Găluștele se fierb în supa care clocotește timp de 10-15 minute.
Se servește fierbinte, presărată cu verdeață tocată și smîntînă.
|