Supă de urzici cu ochiuri românești
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1 ceapa alba, 400 g cartofi sfaramiciosi, 150 g urzici, 20 g unt, 100 ml vin alb sec, 800 ml concentrat de legume (Delikat+apa), sare, piper macinat, nucsoara rasa, o lingurita zeama de lamaie, 100 g smantana (frisca nebatuta), 3 linguri otet alb, 4 oua proaspete.
Mod de preparare: Se curata de coaja ceapa si cartofii si se taie cubulete. Urzicile, alese si spalate bine, se toaca marunt (cu codite cu tot).
Se incinge untul intr-o oala mai mare, se caleste mai intai ceapa si apoi si cartofii, pana ce se rumenesc usor. Se toarna deasupra vinul si zeama de zarzavat, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba circa 10 minute, la foc potrivit. Apoi se pun in oala urzicile si se fierb si ele 10 minute. Se paseaza zarzavatul (cu mixerul) in supa, se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si zeama de lamaie, se adauga smantana si se pune oala din nou pe foc.
Intr-o alta oala se pun la fiert 3 l de apa, impreuna cu otetul. Se lasa sa clocoteasca la foc potrivit, se sparg ouale pe rand in polonic sau intr-o ceasca si se lasa apoi sa alunece in apa. Se fierb 3 minute, se scurg si se aseaza intr-un castron incalzit. Se toarna supa in farfurii (incalzite in prealabil), in fiecare farfurie se pune cate un ochi romanesc si se serveste imediat.
In loc de urzici, se poate folosi macris.
|