Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Completează datele și apasă pe "Trimite"
Numele tău:
E-mail-ul tău:
E-mail-ul prietenului tău:

Supă din carne de vacă (I)

Timp de preparare: 4 h 5 min.

Complexitate: ridicată

Ingrediente: Carne de vacă (1 kg cu os sau, cînd carnea nu are os, 3/4 kg și, separat, un os cu măduvă), 1 morcov, 1 păstîrnac, pătrunjel, o frunză de varză, 1/2 țelină, 1 ceapă, 1 praz, 1-2 roșii, piper, sare, 2 1/2-3 l apă.

Mod de preparare: Carnea pentru supă se spală bine în doua ape reci, fără însă a o lăsa în apă mult timp. Se așează carnea în oală, se toarnă apă (caldă sau rece) pe deasupra și se pune la foc. Odată cu carnea, se adaugă și o parte din sare, întrucît accelerează dizolvarea substanțelor din carne și contribuie la formarea spumei. Sarea nu se introduce toată de la început deoarece supa rămîne prea sărată dacă scade la fiert. Oala se așează descoperită, la un foc potrivit, să fiarbă încet, în clocote mici, pentru ca sucul din carne să iasă treptat, iar supa să rămînă limpede. Spuma, cu cît supa fierbe mai încet, cu atît se ridică mai repede deasupra, înlăturînd astfel tot felul de impurități. Odată supa așezată pe foc, nu trebuie să se mai adauge și nici să se întrerupă fierberea ei, căci supa își pierde astfel din gust. Fierbînd încet și vasul fiind acoperit, ea nu va scădea prea mult. Cînd supa a dat în clocot, se strînge toată spuma de deasupra cu o lingură specială cu găuri, apoi se adaugă o lingura-două de apă rece, care ajută să se mai formeze spumă. Se strînge din nou cu lingura, repetînd această operație de atîtea ori cît este necesar. Dacă spuma nu s-a luat la timp și supa s-a tulburat, se toarnă în supă 1/2 pahar cu apă rece. Toată spuma apare deasupra și se poate lua ușor. Cînd supa nu mai face spumă, se șterge marginea oalei, care a ramas înnegrită, cu o cîrpă udă și foarte curată. După cîteva clocote, se adaugă zarzavatul curățat, crestat în patru, bine spălat, și cîteva boabe de piper. Roșiile și piperul se pun în supă cînd aceasta este aproape gata. Zarzavatul nu trebuie ținut prea mult în apă cînd se spală, deoarece își pierde din gust, miros și chiar din vitamine. După ce s-a adăugat zarzavatul în supă, se acoperă oala cu un capac, pentru ca supa să nu scadă prea mult, lăsînd o deschizătură într-o parte, pe unde să iasă aburii. Se controleaza ca focul să nu fie prea tare și se lasă astfel supa să se fiarbă cel puțin 3-3 1/2 ore incontinuu, după care, înfigînd o furculiță în bucata de carne, se încearcă dacă aceasta s-a fiert bine. Dacă supa este bine fiartă, se dă jos de pe foc și se lasă să se limpezească. Se strecoară, apoi jumătate din cantitate se toarnă într-o cratiță, în care se fierbe garnitura cu care supa se servește la masă (tăiței sau găluște). Cînd supa este gata, se răstoarnă într-un castron, se mai adaugă și din supa din oală, iar pe deasupra se presară o mînă de pătrunjel verde, ales de cotoare, bine spălat și tocat fin.





Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.