Tarhon conservat
Rețetă de post (vegetariană)
Ingrediente: Tarhon, oțet de 9 grade.
Mod de preparare: Se poate usca ca și pătrunjelul, bine spălat, însă crenguțe (netocat), păstrîndu-se în pungă de hîrtie sau din pînză. După ce s-a spălat și zvîntat, se poate păstra verde în pungă de nylon, la congelator. În mod obișnuit, se conservă cu oțet, păstrîndu-și astfel bine aroma. Primăvara, se aleg crenguțele tinere, se spală și, bine scurse de apă, se stropesc imediat cu oțet de 9 grade. Pentru 1/2 kg mlădițe tinere de tarhon sînt necesari 300 ml oțet de 9 grade (care se va mai dilua puțin cu apa care a rămas pe frunze). Sare nu se pune, căci îl închide la culoare. Se amestecă bine cu oțetul, apoi se pune imediat în borcane, împreună cu tot oțetul; de altfel, este preferabil ca oțetul să se completeze dacă scade mult, altfel tarhonul se va închide la culoare. Cotoarele mai groase care au rămas se rup în bucăți și se pun în alt borcan, cu oțet îndoit cu apă; se leaga simplu cu nylon. Acest oțet se poate întrebuința pentru aromarea diferitelor ciorbe și sosuri, pe care le și acrește.
|