Tartă cu lămâie și migdale
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: medie
Porții: 6
Ingrediente: 250 g aluat dulce de tartă (nisipos), 200 g pudră de migdale, 180 g zahăr, 100 g unt moale, 2 ouă întregi + 1 gălbenuș, 1 lămîie, 50 g coajă confiată de lămîie, 1 lingură lapte.
Mod de preparare: Încingeți cuptorul la 180 grade C.
Întindeți aluatul în formă de tartă în așa fel încat să depășească pereții cu 2 cm și îndoiți-l spre interior, formînd o bordură pe care o apăsați cu degetele.
Înțepați cu o furculiță aluatul (de pe fundul formei) și acoperiți-l cu hîrtie pentru copt și cu un strat de fasole uscată (boabe).
Din aluatul căzut pe margini, faceți biluțe mici cît bobul de mazăre, așezați-le pe bordură la intervale regulate și ungeți-le (inclusiv bordura) cu gălbenușul bătut cu o lingură de lapte.
Dați tarta la cuptor și lăsați-o să se coacă 10 minute. Îndepărtați hîrtia și boabele de fasole și lăsați-o să se răcească.
Între timp, preparați crema cu migdale: frecați untul cu zahărul pînă ce devine spumos, încorporați ouăle, unul cîte unul, apoi coaja rasă de lămîie, zeama, jumătatea din coaja confiată tăiată cubulețe și, la urmă de tot, pudra de migdale.
Turnați crema peste aluatul copt, ornați tarta cu fîșiuțe de coajă confiată de lămîie, dați-o din nou la cuptor și lăsați-o să se coacă 30 de minute.
Serviți-o călduță sau rece.
|