Tartă cu mere și scorțișoară
Rețetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: medie
Ingrediente: 1 kg de mere, 1 lamaie, 60 g zahar, 40 g unt, 1 lingurita de scortisoara pisata.
Pentru aluat: 200 g faina + 15 g pentru tabla de framantat, 100 g unt inmuiat, 1 lingura de rom, 1 praf de zahar, un praf de sare.
Mod de preparare: Amestecati intr-un castron faina, praful de sare si zahar, untul inmuiat, taiat bucatele. Framantati repede cu varful degetelor, adaugati o lingura de rom si 2 linguri de apa, pana ce obtineti un aluat neted si consistent. Dati-i forma de bulgare, inveliti-l intr-o folie de plastic sau celofan si bagati-l vreme de o ora la frigider.
Curatati merele. Taiati-le in patru, scoateti-le casuta si semintele, apoi taiati-le in felii subtiri. Stropiti-le cu suc de lamaie, ca sa nu se innegreasca.
Porniti cuptorul.
Intindeti aluatul pe un fund de lemn presarat cu faina, apoi pe o forma de tarta cu diametrul de 26 cm.
Asezati feliile de mar in cercuri concentrice. Stropiti-le cu unt topit si racit. Pudrati-le cu zahar si scortisoara.
Bagati forma la cuptor, vreme de 40 de minute, pana ce merele devin usor caramelizate.
Serviti tarta calda, acompaniata, eventual, de inghetata de vanilie.
|