Tartă cu varză acră și costiță afumată
Timp de preparare: 1 h 35 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: Aluat: 200 g făină, 100 g unt.
Umplutură: 2 cartofi, 200 g costiță afumată, 2 cepe, 300 g varză acră, 1 căpățână mică de usturoi, 100 g smântână, 1 cană lapte, 3 ouă, nucșoară, zahăr, 1 linguriță chimen, sare.
Mod de preparare: Amesteci făina cu untul și un praf de sare până obții un aluat moale pe care-l lași la rece jumătate de oră. În acest timp, pregătești umplutura: Lași varza la desărat în apă rece, fierbi cartofii în coajă și când sunt gata, îi cureți și-i tai cubulețe. Tai apoi costița bucățele, o prăjești ca să-și lase grăsime, adaugi ceapa tocată și le călești împreună. Presezi varza bine, o tai fideluță și o adaugi în cratiță cu ceapa și costița. După ce s-a înmuiat varza, adaugi cartofii, usturoiul pisat, potrivești de sare și piper și dai cratița deoparte.
Întinzi aluatul, îl așezi într-o formă de tartă, pui umplutura și dai totul la cuptor pentru 10 minute. În acest timp, amesteci bine ouăle cu smântâna, laptele și un praf de sare și de nucșoară, pui și chimenul și torni amestecul peste tartă. O lași la cuptor pentru încă 40-50 de minute.
Se servește caldă.
|