Tartă trapeziană
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 20 min.
Complexitate: ridicată
Porții: 8
Ingrediente: 500 g aluat de brioșe, 5 ouă, 1 baton vanilie, 250 ml lapte, 100 g zahăr pudră, 20 g făină, 15 g Maizena (zeamil), 60 g unt, 1 lingură esență de portocale (cîteva picături + apă), 2 linguri zahăr tos, 1 vîrf de cuțit sare.
Mod de preparare: Încingeți cuptorul la 180 grade C.
Întindeți aluatul, formînd un cerc mare cu grosimea de 1 cm, așezați-l pe o tavă unsă cu unt, acoperiți-l cu un șervet și lăsați-l să crească 30 de minute. Ungeți suprafața cu gălbenuș diluat cu puțină apă și dați-l 25 de minute la cuptor. Presărați peste aluat 1 lingură cu zahăr tos, coaceți-l încă 10 minute și lăsați-l să se răcească.
Puneți pe foc laptele cu batonul de vanilie despicat în două și, cînd începe să fiarbă, stingeți focul, acoperiți cratița cu un capac și lăsați laptele să se infuzeze circa 5 minute. Scoateți vanilia și puneți din nou laptele să se încălzească.
Într-un castron, frecați 4 gălbenușuri cu zahărul pudră, încorporați făina și zeamilul și diluați cu lapte clocotit. Vărsați amestecul peste laptele din cratiță și lăsați-l pe foc să se îngroașe, amestecînd întruna.
Dati cratița deoparte și încorporați în compoziție 50 g de unt. Lăsați crema să se răcească, parfumați-o cu esența de portocale și încorporați în ea 3 albușuri bătute spumă, împreună cu 1 vîrf de cuțit de sare.
Tăiați aluatul în două (pe orizontală), acoperiți cu cremă jumătatea inferioară și asezați peste ea cealaltă jumătate. Pudrați tarta cu zahăr și serviți-o imediat.
|