Tarte cu nuci, marmeladă de caise și miere
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: medie
Porții: 4
Ingrediente: Aluatul sfărîmicios: 200 g făină, 200 g zahăr, 1 vîrf de cuțit de sare, 100 g unt moale, 1 gălbenuș, 1 lingură coniac sau rom.
Umplutura: 1 lingură marmeladă de caise, 1 lingură miere de salcîm, 200 g sîmburi de nucă, 150 g frișcă nebătută, 2 ouă, 2 linguri făină.
Mod de preparare: Aluatul sfărîmicios: Frămîntați repede, cu vîrful degetelor, 200 g făină, 200 g zahăr, 1 vîrf de cuțit de sare și 100 g unt moale. Legați aluatul cu 1 gălbenuș, 1 lingură de coniac sau rom și aproximativ 2 linguri cu apă, astfel încît să devină elastic și să se desprindă de pe degete. Faceți din aluat o bilă, înveliți-l în folie de plastic și dați-l o oră la frigider, înainte de a-l întinde.
Încingeți cuptorul la 180 grade C și întindeți aluatul (grosimea: circa 4 mm).
Îmbrăcați cu el 4 forme mici de tartă (diametrul 8-10 cm) și înțepați-l cu furculița. Presărați peste aluat boabe de fasole uscată, dați-l 10 minute la cuptor, lăsați-l să se răcească și îndepărtați fasolea.
Între timp, preparați umplutura: tăiați mai mare 80 g miez de nucă. Amestecați într-un bol marmelada, mierea, frișca nebătută și ouăle, pînă ce obțineți o cremă netedă.
Încorporați nuca și turnați crema peste aluatul precopt. Dați tartele la cuptor și lăsați-le să se coacă 20 min. Ornați-le cu sîmburii de nucă rămași (întregi) și serviți-le călduțe sau reci, eventual cu înghețată de vanilie.
|