Tartine cu sos alb cu ciuperci
Rețetă lacto-vegetariană
Ingrediente: 30 g unt, 30 g făină, 150 ml lapte, 10 ml smîntînă, 100 g brînză, 250 g ciuperci.
Mod de preparare: Se prepară un sos alb mai gros din făină, unt și lapte. Făina și untul se înfierbîntă într-o cratiță de 1 l, la foc mic, numai un minut, amestecînd mereu și avînd grijă ca făina să nu se coloreze deloc; apoi se stinge cu laptele fierbinte, adăugat în 2-3 rînduri, amestecînd de fiecare dată, pînă cînd se desfac toate cocoloașele formate, ca să rezulte un sos omogen. Se săreaza și, facultativ, se acrește puțin cu zeamă sau sare de lămîie, numai după ce s-a luat cratița de pe foc. Se aromează cu pătrunjel sau mărar tăiat mărunt. Ciupercile tăiate mărunt și bine spălate se trec prin mașina de tocat. Ceapa tăiata mărunt se călește un minut în untdelemn, apoi se adaugă ciupercile, foaia de dafin, zeama de lămîie, piper, o linguriță rasă de sare. Se lasă la foc mic acoperite sa fiarbă circa 30 minute, ca să scadă toată apa ce o lasă și să se înmoaie. Cînd este gata, se adaugă și smîntînă. Se ung tartinele cu un strat de 3-4 mm. Deasupra, se rade brînză.
|