Terină de roșii cu sos de anșoa
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 40 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1,5 kg rosii, 250 g masline negre fara samburi, 8 fileuri de ansoa in ulei, 80 g capere, 1 lamaie, 250 ml ulei de masline, 5 foi de gelatina (10 g), 2 fire de busuioc, sare, piper.
Mod de preparare: Se inmoaie rosiile 30 de secunde in apa clocotita, se scurg, se curata de pielita si seminte (prin presare) si se taie bucati potrivite. Se pun intr-un vas de pamant impreuna cu 100 ml ulei, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se incalzeasca 20 de minute pe baie de aburi (bain-marie).
Intre timp, se prepara sosul: se scurg de ulei fileurile de ansoa, se pun in bolul robotului de bucatarie impreuna cu 200 g de masline si caperele scurse. Se mixeaza usor, adaugand - putin cate putin - 150 ml ulei, astfel ca amestecul sa fie ca o tocatura mai mare. Se gusta de sare si piper.
Se inmoaie foile de gelatina intr-un bol cu apa rece, se preseaza intre palme ca sa se scurga si se introduc in zeama de lamaie incalzita putin, ca sa se topeasca. Apoi, se incorporeaza in rosiile calde si se lasa sa se raceasca.
Se tapeteaza un vas de pamant cu folie de plastic (extensibila), se umple cu jumatate din rosii si se tine 15 minute la frigider, ca sa se inchege putin. Peste ele, se toarna sosul de ansoa, se presara 10 masline taiate in sferturi si se acopera cu rosiile ramase. Se indoaie marginile foliei peste terina, se baga din nou la frigider si se tine minimum 6 ore. Inainte de-a o servi, se rastoarna si se decoreaza cu masline si frunzulite de busuioc.
|