Tort Sacher (II)
Rețetă tradițională din Austria
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: ridicată
Porții: 12
Ingrediente: Blatul: 150 g ciocolată amăruie, 130 g unt moale, 110 g zahăr pudră, 110 g zahăr tos, 1 baton de vanilie (miezul), 6 gălbenușuri, 6 albușuri, 125 g făină.
Umplutura și glazura - 300 g dulceață de caise, 200 g zahăr, 1/8 l apă, 200 g ciocolată amăruie.
Mod de preparare: Se taie ciocolata bucățele, se pune într-un vas de Jena și se lasă să se topească pe baie de aburi (peste un vas în care fierbe apa).
Se pune untul moale (lăsat de seara la un loc cald) într-un castron mai înalt, se cerne deasupra zahărul pudră și se adaugă măduva de vanilie. Se bat bine cu mixerul, adăugându-se rând pe rând câte un gălbenuș și câte puțină ciocolată topită. Separat, se bat albușurile spumă (cu zahărul tos turnat în ploaie), și se introduc în crema de ciocolată, mai întâi 2/3 din albuș, apoi făina (cernută), amestecându-se ușor, iar pe urmă și restul de albușuri.
Se acoperă fundul unei forme (cu diametrul de 24 cm) cu hârtie, se toarnă compoziția și se întinde cu o spatulă sau un cuțit mai lat, pentru ca suprafața să fie dreaptă. Se coace 15 min. în cuptorul încins dinainte - cu ușa întredeschisă (se bagă o lingură de lemn în deschizătură) - după care se închide ușa cuptorului și se mai coace 30-40 min.
Se scoate forma din cuptor, se desprinde aluatul de pe margini și se răstoarnă blatul pe un fund de lemn. Se îndepărtează hârtia și se lasă să se răcească puțin (circa 20 min.). Se întoarce pe partea cealaltă și se lasă până ce se răcește de tot. Apoi se taie în două pe orizontală.
Se încălzește dulceața într-o crăticioară, amestecând întruna, și cu jumătate din cantitate se unge partea de jos a tortului (primul blat). Se așează deasupra cealaltă parte, se apasă ușor și se unge și ea cu dulceața rămasă.
Prepararea glazurii: se lasă să fiarbă zahărul cu apa exact 4 min. (în clocot). Se taie ciocolata mărunt, 150 g se pun la topit pe baie de aburi, după care se adaugă puțin câte puțin la siropul de zahăr, până ce se obține o glazură groasă și netedă. Se toarnă glazura pe mijlocul tortului și se întinde repede întâi pe suprafață și apoi pe margini. Se pune tortul pe un platou și se lasă să se întărească glazura. Se înmoaie un cuțit în apă fierbinte și se marchează pe tort cu cele 12 felii. Se înmoaie și restul de ciocolată - tot pe baie de aburi - și se ornează tortul după dorință, cu un cornet. Tortul se lasă peste noapte la rece.
Se servește cu frișcă pusa deasupra, pe farfurie, când e servit.
|