Tort cu cremă de zmeură
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 50 min.
Complexitate: ridicată
Porții: 8
Ingrediente: 4 linguri faina, jumatate plic praf de copt, 2 linguri Maizena, 2 oua, 1/3 ceasca zahar.
Crema de zmeura: 400 g zmeura proaspata (sau congelata), 1 ou, 1/3 ceasca zahar foarte fin, 250 g branza de vaci moale, 1 1/4 ceasca frisca, 1 lingura gelatina, 3 linguri apa, zahar pudra pentru ornat.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180 grade C si se unge o forma de tort (cu diametrul de 20 cm si cu pereti detasabili) cu unt sau cu ulei.
Intr-un bol se bat ouale cu telul circa 3 minute, se adauga zaharul in ploaie (putin cate putin) si se bat mai departe pana ce zaharul s-a topit complet si amestecul devine lucios si galben deschis.
Se rastoarna intr-un castron si se incorporeaza repede, cu o lingura de metal, faina, praful de copt si Maizena, amestecand usor. Se toarna compozitia in forma unsa, se da la cuptor si se coace 15 minute pana ce devine aurie si se desprinde de peretii formei. Se lasa sa se odihneasca in forma circa 3 minute, se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Pentru crema: Se paseaza 300 g zmeura in robotul de bucatarie, se trec apoi printr-o sita si din piureul astfel obtinut se pune jumatate deoparte. Intr-un castron se bat spuma ouale cu zaharul, se adauga branza de vaci si se amesteca pana ce compozitia devine cremoasa.
Se pune gelatina cu putina apa rece intr-un bol, se aseaza peste un vas cu apa clocotita si se amesteca pana ce se dizolva complet.
In compozitia de branza se incorporeaza (cu o lingura din metal) gelatina, jumatate din piureul de zmeura, zmeura intreaga (100 g) si la urma frisca, se acopera castronul cu o folie de plastic si se lasa crema 10 minute la frigider sa se inchege (se mai amesteca, intre timp, din cand in cand).
Se taie blatul de tort in doua (pe orizontala). Jumatatea de jos se aseaza pe un platou, se unge cu crema de zmeura, se acopera cu cealalta jumatate de blat si se tine la rece pana ce se intareste crema. Inainte de a servi tortul, se presara deasupra zaharul pudra, se taie in 8 bucati, se pun bucatile pe farfurii si se garnisesc de jur imprejur cu jumatatea de piureu de zmeura pusa deoparte.
|