Tort cu prune
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: Aluatul: 100 g unt (margarină), 100 g zahăr, 2 ouă, 125 g făină, 1 linguriță praf de copt, grăsime pentru uns, 600 g prune.
Umplutura: 6 foi de gelatină, 1 plic budincă de vanilie (praf), 1/2 l lapte, 50 g zahăr, 200 ml + 3 linguri lichior de ouă, 450 g frișcă, 1 plic zahăr vanilat, 2 linguri alune prăjite și pisate.
Mod de preparare: Prunele se taie în două și se scot sâmburii. Untul se freacă spumă cu zahărul, se încorporează pe rând ouăle și se adaugă, puțin câte puțin, făina amestecată cu praful de copt. Se întinde aluatul într-o formă cu pereții detașabili, unsă cu grăsime (26 cm diametru), iar deasupra se presară prunele. Se coace în cuptorul încins circa 30 de minute, la foc mic. Se lasă să se răcească. Se înmoaie gelatina în apă rece. Se prepară o budincă de vanilie din praful de budincă, zahăr și lapte. Se adaugă gelatina și se dizolvă în budinca fierbinte. Se lasă să se răcească, amestecând ocazional. Când începe să se închege, se adaugă 200 ml lichior și 250 g frișcă bătută. Se întinde umplutura peste blat și se pune tortul la rece pentru 2-3 ore. Pentru glazură, se bate restul de frișcă cu zahărul vanilat și, cu șprițul, se fac diverse ornamente pe supafața tortului.
Se presară cu alune și se stropește din loc în loc cu restul de lichior.
|