Tort de prune bistrițene
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Ingrediente: 1 kg de prune bistritene (care se desfac de pe sambure), 7 linguri de zahar, o bucatica de scortisoara, o cuisoara, 30 g praf de copt, 2 blaturi de tort din comert, 500 ml frisca, 4 foi de gelatina, 100 g migdale.
Mod de preparare: Se spala prunele, se taie in doua, li se scot samburii. 12 jumatati se pun deoparte. Restul se fierb cu 5 linguri de zahar, scortisoara si cuisoara intr-un sfert de litru de apa, vreme de 5 minute, apoi se strecoara. Lichidul se amesteca cu praful de copt, se lasa sa se raceasca, apoi se intinde pe unul din blaturi.
Fructele se asaza deasupra, intr-un strat uniform. Se ia jumatate din frisca (gata batuta, dulce) si se amesteca cu gelatina inmuiata si dizolvata. Se intinde peste stratul de prune.
Se asaza al doilea blat. Se decoreaza deasupra cu cele 12 jumatati de prune, frisca si cateva migdale pisate (nu este obligatoriu). Se baga la rece o ora.
|