Vinete gratinate
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 4 vinete, 1 kg ciuperci, 1 bucată fenicul, 2 căței de usturoi, pudră de scorțișoară, 1 ardei iute mic, sare, piper, ulei de măsline, 1 lingură de busuioc uscat, 2 fire busuioc verde, 1 lămâie.
Mod de preparare: Ciupercile se curăță de pieliță, se spală și se taie în felii mai groase. Se încing trei linguri de ulei într-o cratiță, se pun ciupercile, sucul de lămâie, sarea și piperul. Se adaugă usturoiul tăiat în felii subțiri, ardeiul iute crestat la vârf și se prăjesc până când scade lichidul format.
Feniculul se toacă mărunt, se călește până când se înmoaie, apoi se pune peste ciuperci. Vinetele se spală, se taie în jumătăți și se prăjesc 5 min. în ulei încins. Se scoate miezul și se pune într-un castron, iar vinetele se așază într-o tavă cu puțin ulei.
Se îndepărtează ardeiul iute din ciuperci, se presară un vârf de cuțit de pudră de scorțișoară, sarea, piperul și busuiocul uscat. Se amestecă, se pun în jumătățile de vinete și se introduc în cuptor.
Se lasă timp de 25 min., se scot din tavă și se presară busuioc proaspăt tocat.
Vinetele se pot servi presărate cu cașcaval ras sau alături de o salată de varză albă.
|