Zacuscă de mere
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 2 kg de mere, 10 ardei grași mari, 15 gogoșari, 1 kg ceapă, 250 ml ulei, 1 l suc de roșii, 1 legătură pătrunjel verde, sare, foi de dafin și piper după gust.
Mod de preparare: Coci ardeii și gogoșarii, îi lași să se scurgă, îi cureți de cotoare și semințe și îi dai prin mașina de tocat. Cureți merele și le dai pe răzătoarea mare. Tai ceapa fideluță și o călești puțin în ulei. Adaugi merele, gogoșarii și ardeii și lași să fiarbă jumătate de oră, amestecând, să nu se prindă. După acest timp pui sucul de roșii, pătrunjelul spălat și tăiat mărunt, sarea și condimentele, apoi dai cratița cu zacuscă la cuptor să fiarbă până se adună uleiul deasupra. O pui fierbinte în borcane încălzite, pe care le învelești bine cu pături până se răcesc (stau sub pături 4-5 zile). Nu se sterilizează.
|