Zacuscă de șalău
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 15 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1 kg șalău, 500 g morcov, 150 g ceapă, 300 g mazăre, 500 g arpagic, 100 g măsline, 300 g castraveți acri, 200 ml ulei, 100 g bulion, 100 ml vin alb, zeamă de pește, sare, piper.
Mod de preparare: Se taie peștele în felii, care se prăjesc puțin, până când capătă o culoare aurie. Morcovii tăiați rondele se prăjesc puțin în ulei; de asemenea, se prăjește ușor ceapa, tăiată subțire, până capătă culoarea aurie, apoi se stinge cu bulion, vin și câteva linguri de zeamă de pește, în care s-a adăugat piper.
Se toarnă acest sos în tavă, împreună cu morcovii, mazărea fiartă, măslinele opărite, arpagicul (înăbușit mai înainte în ulei) și castraveții acri tăiați (care se înăbușă și ei, mai întâi). Se amestecă ușor, se potrivește de sare și piper; la nevoie, se adaugă zeamă de pește și vin. Se aranjează peștele în tavă și se dă la cuptor, unde se lasă până se rumenește.
E mai gustos a doua zi, rece.
La fel se pregătește zacusca de morun sau nisetru.
|