Zarzavat conservat prin deshidratare
Rețetă de post (vegetariană)
Ingrediente: Zarzavatul dorit.
Mod de preparare: Prin această metodă se conservă frecvent în mica gospodărie: morcovii, pătrunjelul, țelina, mai ales cînd nu se dispune de spații de depozitare. Zarzavatul se spală bine de pămînt cu spălătorul din plastic, se curăță și, apoi, fără să se mai spele, se taie în felii de 1/2 cm sau mai groase sau se lasă întregi (rădăcinile subțiri). Întregi sau felii, se suprapun în 2-3 rînduri cu spații între ele (ca grătarul ), într-o tavă căptușită cu hîrtie de ziar. Tava se introduce în cuptorul bine încins, unde se lasă 10 minute (cu ușa cuptorului închisă), ca să se distrugă microorganismele (bacterii, mucegaiuri). După aceea, focul se stinge și tava se lasă la cuptor, ca zarzavaturile să se usuce în continuare, sau la orice sursă de căldură (pe calorifer, pe soba de teracota sau la soare, cînd sînt condiții). Dacă, între timp, apare o substanță lipicioasă pe zarzavat, înseamnă că acolo a început să fermenteze; deci tava se va introduce din nou în cuptor, la foc tare, 10-15 minute și, apoi, se lasă în continuare la foc mic sau cu ușa cuptorului deschisă, schimbînd poziția bucăților de zarzavat; cele alterate se aruncă. După ce s-au uscat foarte bine, se pun în săculeț din tifon, atîrnat de un cui, într-un loc uscat. Înainte de întrebuințare, zarzavatul se spală bine cu apă călduță de zahărul care s-a caramelizat pe suprafața lui; altfel, supa de carne se va închide mult la culoare. Zarzavatul proaspăt (morcovul) se poate combina cu cel uscat (pătrunjel, țelină) sau conservat cu sare.
|