Bine ai venit, oaspete | Cauta | Teme active | Membri | Intrare |
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
http://www.vinul.ro/editorial_pahare_snobism.html-aceasta este sursa
De cate ori nu ne-am pus intrebarea: oare chiar atat de importante sunt paharele de vin? importanta paharelor este la fel de mare ca cea a ustensilelor folosite in bucatarie la pregatirea unei mese bune: cutite, oale si farfurii de cea mai buna calitate. Exact cum se intampla cu vin bun servit in pahare nepotrivite, la fel, ingredientele de buna calitate pot fi ruinate prin folosirea unor ustensile nepotrivite in timpul pregatirii.Degustarea unui vin bun incepe de la prezentarea paharelor. Ce fel de pahare? Exista cateva reguli generale privind flosirea paharelor, reguli pe care le-am aflat si eu de la altii, mai avansati, si care mi-au fost confirmate de realitate. De pilda, e bine sa evitam paharele mici, vinul are nevie de o cupa mai mare pentru dezvoltarea aromelor si a gustului.
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Membru avansat Grupuri: Membri
Inscris: 2/8/2008 Postari: 366 Locatia: Romania
|
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
http://www.vinul.ro/editorial_pahare_snobism.html Vinurile rosii se vor servi in pahare mai mari: un Cabernet sau Merlot (in general Bordeaux-urile), dar si Sangiovese, Zinfandel, Syrah, Rioja, Chateauneuf-du-Pappe, Dolcetto - toate vor fi mult mai bune servite in paharele denumite generic “Bordeaux”. Forma paharului, cu gura mai ingusta, concentreaza mai bine aromele si vinul poate fi apreciat la justa sa valoare. Paharele cu gura mai mare, cele sferice - tip Burgund, sunt ideale pentru un senzual Pinot Noir sau regestile Barolo si Barbaresco... vinuri bine structurate, care isi dezvaluie aromele strat dupa strat. Dupa cum am spus mai sus, pentru aceste soiuri exista si paharele speciale, in forma de lalea. Am facut si eu diferite experimente, si cel mai nefericit a fost sa beau un Syrah dintr-un pahar “Ballon Vivendi”: vinul pur si simplu s-a pierdut in pahar, a devenit insipid.
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
http://www.vinul.ro/editorial_pahare_snobism.html In ceea ce priveste vinurile albe, regula generala este ca paharele vor fi mai mici decat cele pentru vinurile rosii: Cahrdonnay, Chablis, Viognier se vor servi in pahare sferice, insa mai mici decat cele pentru vinurile rosii, sau in acelasi pahar in forma de lalea, insa mult mai mic. Nu sunt prea mare prieten cu Chardonnay-ul, mai ales cel pe stil american sau australian, baricat... insa de la un Chablis pur, aromat si proaspt nu ma dau in laturi; si nici de la un Viognier.Paharele tip lalea sunt elegante si rafinate. In schimb un Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewuerztraminer, Gruener Weltliner isi vor dezvolta cel mai bine personalitatea in pahare tip Bordeaux, insa de marime mai mica
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
http://www.vinul.ro/editorial_pahare_snobism.html Piciorul paharului are o mare importanta chiar daca o reducem, in mod simplist, la protejarea paharului de amprentele inerente.Un pahar de vin plin de amprente nu arata prea apetisant. Bineinteles ca fiecare putem experimenta singuri, ca se ne convingem de importanta paharelor in degustarea vinurilor, iar un adevarat iubitor de vin nu se va da in laturi de la o investitie care isi are si ea, importanta ei!
[nicomaritza attached the following image(s):]
|
|
Nivel: Bucătar Şef Grupuri: Membri
Inscris: 2/20/2008 Postari: 1,203
|
pentru ca am umblat creanga pe internet(m-am plimbat asa pe fir)am gasit la adresa aceastahttp://regions.france3.fr/cote-cuisine/index-fr.php?page=abcdaire#lettreP Motivele pentru care sa tinem paharul pentru vin de picior si nu de corpul paharului: 1. Aceste pahare ne ofera posibilitatea de a vedea mai bine culoarea vinului. 2. Evitam sa incalzim vinul, in cazul vinurilor care trebuie servite la o anumita temperatura. 3. Urmele lasate de degete pe corpul paharului sunt inestetice. 4. Ofera o miscare lejera a incheieturii mainii cand turnam vin in pahar si o buna oxigenare.In felul acesta degustatorii pot profita pe delpin de calitatea aromei vinului.
|
|
Guest |